Agilt HR – Nu skall allt vara agilt.

Agilt HR – Nu skall allt vara agilt.

När man lånar utryck som ”agil” från en annan bransch till HR så skall man vara försiktig att man inte lånar feltolkningen också. ”Agil” har fokus på snabbhet och effektivitet och inom HR kan jag tänka mig att fokus är antalet rekryteringar eller placeringar man gör under en tidsperiod. De flesta av oss är befriade ifrån falska vänner, men inte språk där “falska vänner” är termen för ett ord som lätt kan feltolkas. På norska har vi ordet ”rar” som på svenska betyder ”konstig eller sällsynt”.

“Agil” är ett ord som vi svenskar gärna översätter till flexibel, lättrörlig till och med vig, som en cirkusaktör. Slår man upp “agil” i Svenska Akademins ordlista så finns enbart ordet ”agility” som betyder ”lydnadstävling för hund”. En sökning på översättningssajt ger betydelsen ”(lätt)rörlig, böjlig, vig” och när jag har frågat i min omgivning av utvecklare vad ”agil” betyder för dem så är svaret oftast just flexibel och rörlig.

Det har man inom systemutveckling, där jag har min bakgrund, tolkat som att ”Agil utveckling? Ja, då kan vi ändra kraven hela tiden”. Ledningen ser fördelen eftersom man kan vara flexibel till marknadens krav som enligt säljavdelningen alltid förändras.

En liknande sökning på engelska synonymer ger orden ”nimble, quick, lively” som då motsvarar rapp eller snabb. Agil utveckling har därför med snabbhet att göra. ”Velocity” (hastighet) är en viktig del i agil utveckling, likaså ”burndown chart” där man mäter hur snabbt man avverka timmar. Om flexibilitet var centralt i agil utveckling så hade nyckeltalen varit ”change of requirements” eller liknande.

Tyvärr så är de många team som kör ”pseudo-agil” utveckling med motiveringen att ”vi måste anpassa oss till kontinuerligt föränderliga krav”. Vi människor har svårt för förändring och förändring sker generellt i långsam takt. De grundläggande affärskraven, strategier och taktik förändras inte lika snabbt som ledarskapets nyckfullhet.

Att omvärlden är föränderlig är inget som är nytt som utan något som vi har levt i tusentals år. Många har jobbat med snabba prioriteringar utan att man stämplar det som agil utveckling. Agil HR kommer förmodligen göra det synligare för vad alla gör och det är enligt mig den största fördelen som jag har sett inom agil utveckling. Ett agilt arbetssätt gör det svårt att ”maska”, men det är lätt att fokusera på de nyckeltal man faktiskt mäter istället för det som är viktigt. Exempelvis kan man få ”velocity” att öka men egentligen inte tillför någon nytta alls.

Jag är kritisk till ”burndown” där man skall beta av så många timmar som möjligt. Det är som att bedöma en flygresa på hur snabbt man förbränner bränslet och helst skall man landa med tom tank, inte om man kommer fram till rätt destination, service ombord eller turbulens.

Själv är jag stark förespråkare strukturerade rekryteringsprocesser, ”talent bench” och cross-discipline mellan marknadsföring och rekrytering. Vi hittar ytterligare en ”false friend” i denna korsdisciplin, nämligen ”employer branding” där branding ursprungligen kommer ur brännmärkning av boskap.

By | 2016-11-13T09:23:24+00:00 November 13th, 2016|Organisation, Personal|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. Arne Evertsson January 11, 2014 at 6:46 pm - Reply

    Burndown brukar gå ut på att beta av funktionalitet. Lägger man fler timmar så sträcker man bara ut kurvan.

    Agil utveckling för mig går ut på att störta diktatorn. Och diktatorn är du själv för 3 månader sedan då kontraktet skrevs under.

    Agil utveckling går också ut på att använda mer morot och mindre piska. Piskan viner lätt i traditionella projekt när kalendertid, mantid eller budget inte håller. De rappen är lika effektiva i utvecklingsprojekt som i barnuppfostran.

Leave A Comment