5 vanligaste misstag nya konsulter gör

5 vanligaste misstag nya konsulter gör

Många nya enmanskonsulter fokuserar på fel sak alldeles i början, här är fem vanliga misstag som jag och många andra har gjort.

1. Logga och visitkort
Nästan alla företagare börjar här, istället för att leta efter uppdrag, dvs sälja. Se till att registrera dig på de två största mäklarsajterna, eWork och ZeroChaos. Då skall du ha en konsultprofil som är läsbar (max 4 sidor) och en uppdaterad LinkedIn profil. Berätta på LinkedIn att du söker nya uppdrag med hjälp av “updates” men även i din nuvarande jobbeskrivning (“title”).

2. Räknar ut hur mycket mer i lön de kommer att ha.
“1 000:- x 176 timmar x 12 månader = 2 112 000”. Först och främst var glad om du kommer upp i 1 MSEK i omsättning. Din glädjekalkyl bygger på alldeles för hög timtaxa om du jobbar inom IT, året har i snitt 1 760 debiterbara timmar, pga alla helger, klämdagar och semester. Om du debiterar mer än 1 500 så har du jobbat bra. Du kan nu dela detta belopp med 1,56 (total lönekostnad inkl semester, sjuklön och sociala avgifter i förhållande till bruttolön) – du kommer att landa på runt 50 KSEK i månaden.

3. Gnäller över konsultmäklarens procentsats
Ingenting som jag skriver här kommer att få dig att tänka att 15% (ett snittarvode) är knappt värt mödan för konsultmäklaren. Dina rutinerade konsultkollegor med egna bolag kommer att samstämt tycka att 15% är hutlöst och 5% är mer korrekt, för de är ju de som är så duktiga och har läst teknisk högskola. Fråga dem “Hur många anställda har du?” följt av “Hur många samtal har du ring till nya okända kunder?” – ett eller två av dessa svar kommer att innehålla siffran noll. Så haka inte upp dig på procentsatsen eller arvodet du får – se till att få ditt första uppdrag.

4. Tänker på hur man sänker skatten
Snarare gnäller man över de höga skatterna och sociala avgifterna, men de har inte blivit högre nu ner du blir konsult. De har har alltid funnits där, men det svider lite mer när man behöver själv göra överförings till Skatteverket. Vänd på det och se det som att de är Skatteverkets pengar från första början, tillsammans med momsen. Skatteverket är bara snälla och låter dig känna lite på pengarna, låna dem i några dagar så att du tror att du tjänar miljoner. Och nu kommer du kolla upp skattsatsen på Malta, Cypern, Isle of Man (och andra Isle), Caymanöarna och då tycker jag du börjar med Skatteverkets Generalklausul. För en liten skutt som jag och du så kommer vi aldrig kunna försvara vårt upplägg, administrationen är för dyr och chansen att lyckas är noll. Att någon har haft tur hjälper inte om de tar huset när du fyller 65 år. Dessutom att mygla med skatten är osmakligt, det ger badwill och i slutändan är det korvören vi pratar om. Istället skall du försöka få ditt företag att växa och göra rätt för dig samtidigt.

5. Nu tror du att livet leker och det finns ingen ände
Nu när du har ditt första uppdrag och de rullar in 100 000/mån så tror du att livet är guld och så kommer det att vara fram till pension. Det ringer en konsultmäklare, vi kan kalla honom för Dunderklumpen, och erbjuder dig ett uppdrag så snäser du åt honom. Dunderklumpen är van och det rinner av som på en gås, för han vet att det kommer en dag då du kommer att stå utan uppdrag och då kommer han att hjälpa dig i alla fall. Så tänk på det nästa gång du vill snäsa åt en mäklare eller rekryterare – en dag kommer du behöva de mer än de kommer att behöva dig.