Aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma?

Aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma?

SVAR: Aktiebolag! Med risk för att det blir blikonsult’s kortaste inlägg, så är svaret givet. Den enda gången du vill ha en enskild firma är för att du inte har några pengar till aktiekapital. Om du inte har 50 000:- så kommer du har svårt att klara dig utan inkomst, den tid du står utan uppdrag. Det finns en till, minimal fördel och det är att ingen kan se hur mycket du har omsatt, men å andra sidan så måste du i princip skatta för allt överskott i enskild firma. Du får visserligen periodisera 30% för att täcka upp framtida förluster. Men ett samtal till Skatteverket så vet jag hur mycket lön du tog ut gånger ca 1,56% + 30% så har jag hyfsad bra koll på vad du har för bruttvinst i ditt bolag. Om du inte köper saker i ditt bolag för flera hundra tusen, så är det ganska enkelt att gissa din omsättning ändå.

Handelsbolag är i princip en variant på enskild firma och anledningen är samma. Ni är flera ägare som inte har 50 000 i aktiekapital och vad har ni tänkt att leva på?

Aktiebolag och Handelsbolag har den fördelen att det är en juridisk person, skild från dig som privatperson. Det blir enklare att hålla reda på bolagets pengar, konton, deklarationer m.m. I enskild firma går allt ihop, så det är nästan det starkaste skälet till att INTE välja enskild firma.