Bolagsverket, F-skatt, Moms och arbetsgivaravgift?
Det är endast 3% av befolkningen som tar steget till att starta företag och om du är en av dem mot alla odds, så skall jag förklara vad du behöver. Först om främst tycker jag att du bör starta Aktiebolag (AB) och har du inte 50 000:- sparat så undrar jag hur du skall klara ekonomin fram tills att du får uppdrag? Men om du nu är i den sitsen att du inte har 50 000:-, så starta för visso enskild firma och kör!
Det första du skall göra är att registrera ditt bolag på Bolagsverket så att du får ett organisationsnummer. Du behöver ha en bolagsordning och en stiftelseurkund och det finns mallar för dessa i på Bolagsverkets hemsida. Jag rekommenderar att man har förköpsförbehåll och hembuds klausul sin bolagsordning. Är ni flera ägare föreslår jag att man tecknar firman två i förening, är ni två ägare är det närmast jobbigt för båda måste vara på plats för att få saker gjort, tänk semestertid. Hoppa över revisorskravet, utan gå vidare med frivillig revisor. Du kan fortfarande välja att ha revisor, trots att du inte har krav på det. Bolagsverkets handläggare brukar vara duktiga och ställa upp med svar på frågor.
http://www.bolagsverket.se/ff/foretagsformer/aktiebolag/starta/starta-aktiebolag-1.3126
Du behöver kunna betala in aktiekapitalet på 50 000:- på ett speciellt konto och tyvärr är inte banken inte lika behjälplig. Och sist men inte minst, betala Bolagsverkets avgift snarast, för din kötid räknas från när avgiften är betald. Har du tur får du svar inom några veckor med ett Registreringsbevis. Tänk inte på att anlita jurister och upprätta avancerade kompanjonsavtal (som jag gjorde), såvida ni inte starta nästa “Facebook”. Ett annat vanlig misstag är att man köper lagerbolag. Det är en helt meningslös produkt, för när ägandet ändras måste man ändå ändra bolagsordning och det tar minst lika lång tid att komma igång som med ett nystartat AB. Däremot har du ett organisationsnummer så att du kan ansöka om F-skatt och moms från dag ett.
När du har organisationsnummer så kan du ansöka om F-skatt och Moms hos Skatteverket. Skatteverket brukar ha “Starta Eget” kurser, men de går mer eller mindre ut på att påtala för dig vad du måste göra. Ju högre omsättning du väljer desto större preliminär F-skatt kommer du att få. Preliminär F-skatt betalas varje månad, vare sig du får in pengar eller ej, så jag brukar ange 100 000 i omsättning per år och begära uppskov på den preliminära F-skatten. Du kan även ange vinsten till noll första året. För moms skall du välja månadsmoms och du tror att du får stora utgifter i början, men annars skall du välja årsmoms. Då kan du “låna” momsen i ett helt år och det kommer du behöva i början. Jag gillar inte förlängt räkenskapsår.
När det gäller skatter så blir man så trött på folk. “Suck”! De flesta tror att de betalar in momsen varje månad och resten får de behålla och så kör de “jetset-liv”. Jag vet inte hur många gånger jag har förklarat att man måste betala arbetsgivaravgift eller egenavgift vid enskild firma, därefter måste man betala inkomstskatt och “resten” får man behålla. Så var noga med detta och anlita en bokföringsfirma om du inte vet vad du håller på med. Räkna med att du måste lära dig bokföring på sikt, det är en kompetens som du måste förstå dig på. Det som händer är att folk ringer mig i mars året efter, för att Skatteverket vill ha in flera hundra tusen i i arbetsgivaravgifter och inkomstskatt.
Läs mer om hur du räknar ut till konsultarvode:
Nya 3:12 kalkylatorn f.o.m 2014
Läs mer om hur du räknar ut din vinst:
Nya 3:12 kalkylatorn f.o.m 2014