Har jag rätt konsultarvode?

Har jag rätt konsultarvode?

Svaret på den frågan är förmodligen “Ja det har du” eftersom det är vad kunden är beredd att betala dig och du har accepterat det arvodet. Däremot kan det vara så att du kan förhandla dig till ett högre arvode eller byta uppdrag. Det är sällan vi konsulter anser att vi får tillräckligt betalt, men det är skrämmande hur stort prisspannet egentligen är.

Jag får förfrågningar ifrån mindre aktörer på som lägst 450:-/timme – ett arvode som inte direkt inspirerar till att vara en kreativ programmerare. Jag har kompisar som har sålt in konsulter i 4:e led, dvs det har funnits 3 konsultmäklare eller konsultsäljare emellan, alla skall ha minst 10-15% och det tar säkert 2 veckor extra för att pengarna skall nå alla mellanhänder.

Jag gjorde en undersökning på LinkedIn om hur många som debiterar över 1000:-/timme och 45% gjorde det, resten önskade att de gjorde det. Jag vet att UX/UI designers kan debitera över 1200:-/timmen och front-end utvecklare ligger runt 950-1000:-. Snittpriset för en utvecklare ligger på ca 825:- och pendlar ifrån 750-925:-, lägst betalt verkar C++ utvecklare få idag.

Jag gjorde en till undersökning av vad är viktigt för ett bra konsultuppdrag och 63% procent av alla svarade “Arbetsuppgifterna”. Jag har under de senaste 10 åren varit på alla möjliga ställen, med bra eller dåliga chefer samt bra och dåliga arbetsuppgifter. Jag har konsultat på ställen där konsulter fått vara vaktmästare och ställen där folk har fått plocka upp bajs på kontoret (don’t ask!). Den återkommande diskussionen har alltid varit “Hur mycket får du i arvode?”, “Vilket bolag går du igen” (=”Hur många procent tar dem och vad får du i fickan?”). En gång har jag träffat på en konsult som har slutat för att arbetsvillkoren har varit för dåliga – EN på ett par hundra konsulter som jag har jobbat med genom tiderna.

Så hur vet du om du har fått rätt betalt? Du kan maila mig din CV och var du jobbar geografiskt samt i vilken bransch och lite om företaget du jobbar på. Självklart kan jag Stockholmsområdet bättre, men jag kan ge dig tips om vad du bör lyfta fram nästa gång du förhandlar om ditt arvode. Skicka då till piotr.kundu@beemobile.se

Läs även “Så räknar du ut vilket arvode du skall debitera”