Har jag rätt konsultarvode?

2017-08-11T01:04:59+02:006 Comments

Svaret på den frågan är förmodligen ”Ja det har du” eftersom det är vad kunden är beredd att betala dig och du har accepterat det arvodet. Däremot kan det vara så att du kan förhandla dig till ett högre arvode eller byta uppdrag. Det är sällan vi konsulter anser att vi får tillräckligt betalt, men det är skrämmande hur stort prisspannet egentligen är.

Jag får förfrågningar ifrån mindre aktörer på som lägst 450:-/timme – ett arvode som inte direkt inspirerar till att vara en kreativ programmerare. Jag har kompisar som har sålt in konsulter i 4:e led, dvs det har funnits 3 konsultmäklare eller konsultsäljare emellan, alla skall ha minst 10-15% och det tar säkert 2 veckor extra för att pengarna skall nå alla mellanhänder.

Jag gjorde en undersökning på LinkedIn om hur många som debiterar över 1000:-/timme och 45% gjorde det, resten önskade att de gjorde det. Jag vet att UX/UI designers kan debitera över 1200:-/timmen och front-end utvecklare ligger runt 950-1000:-. Snittpriset för en utvecklare ligger på ca 825:- och pendlar ifrån 750-925:-, lägst betalt verkar C++ utvecklare få idag.

Jag gjorde en till undersökning av vad är viktigt för ett bra konsultuppdrag och 63% procent av alla svarade ”Arbetsuppgifterna”. Jag har under de senaste 10 åren varit på alla möjliga ställen, med bra eller dåliga chefer samt bra och dåliga arbetsuppgifter. Jag har konsultat på ställen där konsulter fått vara vaktmästare och ställen där folk har fått plocka upp bajs på kontoret (don’t ask!). Den återkommande diskussionen har alltid varit ”Hur mycket får du i arvode?”, ”Vilket bolag går du igen” (=”Hur många procent tar dem och vad får du i fickan?”). En gång har jag träffat på en konsult som har slutat för att arbetsvillkoren har varit för dåliga – EN på ett par hundra konsulter som jag har jobbat med genom tiderna.

Så hur vet du om du har fått rätt betalt? Du kan maila mig din CV och var du jobbar geografiskt samt i vilken bransch och lite om företaget du jobbar på. Självklart kan jag Stockholmsområdet bättre, men jag kan ge dig tips om vad du bör lyfta fram nästa gång du förhandlar om ditt arvode. Skicka då till piotr.kundu@beemobile.se

Läs även ”Så räknar du ut vilket arvode du skall debitera”

6 Comments

 1. Anders Borg 2015-07-18 vid 21:44 - Svara

  Har du uppdaterad information kring detta? Någon ungefärlig ökning?

  För mig låter redan detta väldigt högt. Stora telecombolag ligger fortfarande mycket lägre (typ halva arvodet).

 2. Anders Borg 2015-07-18 vid 21:54 - Svara

  Jag undrar också om detta huvudsakligen gäller frilansande konsulter eller konsultbolag med en del icke-konsulterande personal. Det gör stor skillnad på marginalen.

 3. Piotr Kundu 2015-07-18 vid 22:33 - Svara

  Någon ökning hade jag nog inte räknat med och jag har sett uppdrag som ligger runt 500-600/timmen för utvecklare. För UX/UI är nog runt 950-1050:- inte helt orimligt och där vet jag folk som har suttit i flera år, även om de gör uppgifter som är båda front-ent och back-end. Jag gissar att du menar skillnaden mellan större konsultbolag med säljare och administrativ personal kontra enmanskonsulter? Tror att många enmanskonsulter har vett att ta betalt även om de har lägre overhead. Större bolag kan ta in fler juniorer men enmanskonsulter har bara 1760 timmar per år att röra sig med. Hoppas att det är svar på din fråga.

 4. Piotr Kundu 2016-02-06 vid 16:37 - Svara

  FRÅGA: Hejsan! Jag är egenkonsult inom IT management och är på jakt efter uppdrag. Jag befinner mig i Malmö och söker uppdrag i hela regionen Skåne. Hoppas att jag kommit rätt i och med att jag registrerat mig hos er.

  SVAR: Du har kommit rätt som egenkonsult, men samtidigt så är blikonsult.se helt oberoende informationskanal där jag delar med mig erfarenhet ifrån mitt bolag BeeMobile som sysslar med systemutveckling i C++, C# och Java. Just nu tar vi inte in underkonsulter men annars hittar du dem på http://beemobile.se/lediga-jobb-amp-uppdrag/

  Däremot är Stockholm vårt enda verksamhetsområde, men tack för att du tänker på mig 🙂

  Mvh Piotr

 5. […] Läs mer om hur du räknar ut till konsultarvode: Nya 3:12 kalkylatorn f.o.m 2014 […]

 6. Daniel 2017-11-18 vid 16:05 - Svara

  Hej Piotr.
  Jag är en Teststrateg på expert nivå med över 20 år erfarenhet innom IT och telekom from stora företag med båda teknisk och ledarkompetens. Tänkte starta eget och undrar hur mycket kan jag förvänta mig att kunna debitera per timme (vad skulle vara rimligt). Bor och jobbar i Stockholm.

  MVH
  Daniel

Lämna en kommentar