Hur väljer man en riktigt bra revisor?

En riktigt bra revisor kan för ett konsultbolag som växer och vill fortsätta växa kan vara som en rutinerad CFO (ekonomichef) för en billig slant. En riktigt bra revisor är en sann entreprenör som vet hur man ordnar finansiering, har ett stort nätverk och tycker att det är roligt att jobba med entreprenörer. Tyvärr är det ovanligt med riktigt bra revisorer – som tur är så finns det många bra revisorer.

En bra revisor är en person som man lätt kan samarbeta med och personkemi tycker jag är viktig. Självklart skall det vara en revisor som är noggrann men snabb, inte allt för dyr och som pedagogisk kan förklara hur man bör handskas med företagets pengar. Exempelvis är ett bra tips för tjänstebil, att man gör ett bruttolöneavdrag för tjänstebil. Då uppstår inte förmånsbeskattningen på bilen, utan motsvarande förmånen läggs på bruttolönen. Det höjer utdelningsutrymmet (gränsbeloppet enligt 3:12 regler), det höjer även lön, pension, sjuklön (SGI) och föräldrapenning (FPI) upp till vissa takbelopp. Det är kostnadsneutralt för bolaget och den anställda.

Ta gärna referenser ifrån revisorns kunder som har liknande verksamhet och ring dem och fråga hur samarbetet fungerar, hur många verifikationer de har per år och vad revisionskostnaden brukar bli. Om revisorn kommer ifrån ett stort välkänt bolag eller ett mindre okänt bolag spelar ingen större roll. Vi valde att använda en kedja av medelstora revisorer som vi har varit nöjda med.

Jag skulle rekommendera att man första året med en bra redovisningskonsult som gör bokföring och upprättar en årsredovisning Se till att betala småutgifter privat, parkering, representationslunch, ja allt under 200:- för att minska antalet verifikationer. Se till att lära dig bokföring, du kommer inte komma runt det är min erfarenhet.

Då lär du dig att bokföra utgifter, skapa och bokföra fakturor, göra lönehantering och att upprätta en årsredovisning. Det finns bra tips på sajten bokforingstips.se. Detta skall du göra första året, dels för att minimera kostnader men framför allt lära dig hur det görs rätt innan du lägger ut det. Som IT-konsult har du lärt dig ett och annat programmeringsspråk, så bokföring kommer inte att vara rocket-science för dig.